Doliu la TVR! Televiziunea română a pierdut o figură emblematică

03 09. 2024, 12:35

Doliu la TVR! Televiziunea română a pierdut o figură emblematică, regizorul și cineastul Dan Necșulea, care s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani. Moartea sa a adus o tristețe profundă în rândul celor care l-au cunoscut și apreciat pentru contribuțiile sale remarcabile în domeniul televiziunii și cinematografiei românești.

Dan Necșulea, născut pe 2 septembrie 1941, a fost un nume de referință în peisajul cultural românesc, lăsând în urma sa o moștenire impresionantă. De-a lungul carierei sale, a regizat și produs peste 100 de filme, documentare și seriale care au marcat generații întregi de telespectatori. Contribuțiile sale la arhiva de aur a Televiziunii Române sunt inestimabile, iar creațiile sale rămân etaloane de excelență în televiziune.

Dan Necșulea nu a fost doar un regizor de excepție, ci și un adevărat pionier al televiziunii românești El a jucat un rol crucial în înființarea Studioului de Film al TVR, unde cineaști de renume, precum Mircea Veroiu, Dan Pița și Nicolae Mărgineanu, au realizat producții memorabile. Acest studio a fost o rampă de lansare pentru multe dintre capodoperele cinematografiei românești și a contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei de film și televiziune din țară. Manuela Cernat, o voce respectată în lumea culturală românească, a adus un omagiu emoționant regretatului regizor.

Doliu la TVR! Televiziunea română a pierdut o figură emblematică

Ea l-a descris pe Dan Necșulea ca fiind o „personalitate proteică”, subliniind faptul că nu avea egal în generația sa de creatori și manageri de televiziune. Conform acesteia, Dan Necșulea nu a fost doar un talent excepțional în arta regiei, ci și un ctitor pasionat care a lăsat în urmă o moștenire culturală de neprețuit. În plus, Dan Necșulea a fost fondatorul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România, un organism care, timp de aproape un sfert de secol, a organizat prestigiosul concurs al Premiilor Naționale de Televiziune.

Această asociație a jucat un rol esențial în recunoașterea și promovarea valorilor autentice din televiziunea românească, iar Dan Necșulea a fost unul dintre cei care au militat constant pentru excelență în acest domeniu.

 „A plecat spre cer regizorul DAN NECSULEA, unul dintre cei mai talentați și apreciați teleaști ai României pre și post decembriste. Personalitate proteică, lasă în urmă excepționale filme de lung metraj și piese de teatru în studio. Ctitor pasionat, a întemeiat Studioul de Film al TVR sub egida căruia cineaști de marcă au semnat producții memorabile, de la Mircea Veroiu la Dan Pița și Nicolae Mărgineanu. Spirit generos într-o lume a concurenței feroce și neloaiale, a înființat Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România care vreme de aproape un sfert de secol a organizat pentru breasla teleaștilor prestigiosul concurs al Premiilor Naționale de Televiziune.

Realizator sau producător de documentare și seriale premiate în țară și în străinătate, a fost fără îndoială unul dintre cei mai străluciți reprezentanți ai televiziunii publice. Acum, când nu mai este printre noi, privind în urmă, putem afirma că Dan Necșulea nu a avut egal în generația lui de creatori si manageri de televiziune. Dumnezeu să îl odihnească în Lumina Lui. Condoleanțe și întreaga mea compasiune minunatei sale soții și parteneră de proiecte, doamna Lucia Hossu Longin, precum și întregii familii”, a transmis Manuela Cernat.

foto: social media